Trustpilot

Gratis verzending vanaf 40,00- bestel nu!

12 interessante koffie feitjes die je moet weten!

12 interessante koffie feitjes die je moet weten!

In Nederland houden veel mensen van koffie. Een Nederlander drinkt gemiddeld 2,4 kopjes koffie per dag. Dat is elk jaar wel 150 liter! Nederland is een van de landen waar de mensen het meest koffie drinken. Drink jij ook zoveel koffie? Dan is de milieuvriendelijke koffiebeker van Keen Bottle misschien iets voor jou.

1. Koffie is ontdekt door een geit

Inderdaad, je leest het goed: de eerste ontdekker van koffie was een geit. In de 9e eeuw ontdekte een herder met de naam Kaldi dat zijn geiten levendiger werden na het eten van koffiebonen. Daarna besloot hij om de bonen zelf eens te proeven. Zo begon het koffieverhaal.

Het is een leuk verhaal over Kaldi, maar hoe aannemelijk het ook lijkt, de echte oorsprong van koffie zullen we waarschijnlijk nooit helemaal achterhalen. Wat we wel zeker weten is dat Arabieren degenen waren die koffie ontdekten en naar Europa brachten.

2. Koffie was vroeger illegaal

Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar koffie is daadwerkelijk drie keer in de geschiedenis verboden geweest. Het eerste verbod kwam er in de 16e eeuw in Mekka. Daarna was het koning Karel II die in de 17e eeuw heel Europa het drinken van koffie verbood. En tenslotte maakte Frederik de Grote het drinken van koffie illegaal tijdens zijn regering.

3. Koffiedrinkers leven langer

Het lijkt tegenstrijdig, maar het drinken van koffie kan bijdragen aan een langer leven. Wie dagelijks 3 tot 4 kopjes koffie nuttigt, loopt minder risico op het ontwikkelen van aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, hart- en vaatziekten en diabetes.

4. Probeer eens ijskoffie

Wanneer de zon zich laat zien en je eens iets anders wilt, probeer dan eens een ijskoffie! Dat is een smakelijke manier om van je koffie te genieten, maar dan lekker koel. En om te voorkomen dat je koffie waterig wordt, gebruik je ijsblokjes gemaakt van koffie in plaats van gewoon water.

5. Koffie is de op één na meest verhandelde grondstof ter wereld

Koffie neemt een prominente plaats in op de wereldmarkt; het is na ruwe olie de grondstof die het meest verhandeld wordt. Deze status is te danken aan de wereldwijde consumptie en de hoge vraag naar dit geliefde warme drankje. Waar olie essentieel is voor de werking van machines en transportmiddelen, is koffie onmisbaar in de dagelijkse routine van miljoenen mensen over de hele wereld.

6. Koffie werd ooit als een fruit beschouwd

De ‘bonen’ waaruit we onze verkwikkende koffiedranken brouwen, zijn in werkelijkheid de zaden van de koffiebes. Deze bessen groeien aan de koffieplant en hebben een vruchtachtige oorsprong. In hun natuurlijke staat lijken ze meer op kleine steenvruchten dan op de geroosterde koffiebonen die we kennen. Oorspronkelijk werden deze bessen als een fruitsoort beschouwd, en net als andere vruchten, omvatten ze een vlezige buitenkant die de pit, ofwel de koffieboon, omsluit. Door een proces van drogen, roosteren en malen worden deze zaden getransformeerd tot het rijke, aromatische product dat de basis vormt voor het meest populaire warme drankje ter wereld.

7. Espresso betekent "onder druk" in het Italiaans

Het woord ‘espresso’ komt uit het Italiaans, waar het letterlijk ‘onder druk’ betekent. Dit verwijst naar de bereidingswijze waarbij heet water onder hoge druk door fijngemalen koffiebonen wordt geperst om een rijke, geconcentreerde koffie te maken. De naam benadrukt het unieke snelle extractieproces waarbij de essentiële oliën en aroma’s van de koffiebonen worden onttrokken, resulterend in het sterke, volle brouwsel dat we kennen als espresso.

8. Finland is wereldwijd de grootste consument van koffie per hoofd van de bevolking

In de wereldranglijst van koffieconsumptie per capita staat Finland bovenaan. De Finse bevolking heeft een opmerkelijke voorkeur voor koffie; gemiddeld consumeert elke Fin jaarlijks ongeveer 12 kilogram koffie. Dit betekent dat de gemiddelde Fin veel meer koffie drinkt dan inwoners van andere landen, wat een integraal onderdeel is van de Finse cultuur en dagelijkse gewoontes.

9. Koffie kan de prestaties van atleten verbeteren

Cafeïne, een actief bestanddeel in koffie, staat erom bekend dat het de productie van adrenaline in de bloedbaan kan verhogen. Deze toename van adrenaline kan op zijn beurt een tijdelijke boost geven aan de fysieke capaciteiten van een atleet. Door deze eigenschap is koffie een geliefde keuze voor sporters die een natuurlijke manier zoeken om hun sportprestaties te verbeteren.

10. De langste naam voor een koffiedrank is de "Venti Half-Soy Nonfat Decaf Organic Chocolate Brownie Iced Vanilla Double-Shot Gingerbread Frappuccino"

De “Venti Half-Soy Nonfat Decaf Organic Chocolate Brownie Iced Vanilla Double-Shot Gingerbread Frappuccino” heeft de langste naam voor een koffie en laat zien hoe speciaal mensen hun koffie nu willen maken. Hier is wat elke term betekent:

“Venti” is een grote beker koffie.
“Half-Soy” betekent dat er half sojamelk in zit.
“Nonfat” betekent dat er ook magere melk gebruikt wordt.
“Decaf” betekent dat er geen cafeïne in de koffie zit.
“Organic Chocolate Brownie” is een biologische chocolade brownie smaak.
“Iced” betekent dat de koffie koud is.
“Vanilla” voegt vanillesmaak toe.
“Double-Shot” betekent dat er twee keer zoveel koffie in zit.
“Gingerbread” geeft een gemberkoekjessmaak.
“Frappuccino” is een koude, gemixte koffiedrank.
Mensen kunnen nu echt hun koffie krijgen zoals ze willen, met allerlei smaken en opties.

11. Er bestaat een fenomeen genaamd 'koffienap

Een ‘koffienap’ is als je eerst een kopje koffie drinkt en dan snel een dutje doet. De koffie heeft tijd nodig om te werken, ongeveer 20 minuten. Dat is net genoeg tijd voor een kort slaapje. Wanneer je wakker wordt van je dutje, begint de koffie net te werken. Zo voel je je extra fris en klaar om weer aan de slag te gaan. Mensen vinden koffienaps fijn om snel meer energie te krijgen.

12. Koffie draagt bij aan je dagelijkse vochtinname

Wist je dat koffie kan bijdragen aan je dagelijkse vochtinname? Hoewel cafeïne een mild diuretisch effect heeft, wat betekent dat het de productie van urine kan verhogen, levert het drinken van koffie in feite een aanzienlijke hoeveelheid water en kan het helpen bij het handhaven van een goede hydratatie als onderdeel van een gebalanceerde vochtopname gedurende de dag.

Maak gebruik van een duurzame koffiebeker

Als je steeds je eigen herbruikbare beker meeneemt en die gebruikt, help je mee om minder afval te maken en een milieuvriendelijke levenswijze te steunen. Probeer onze eco-vriendelijke koffiebeker eens uit.

12 interessante koffie feitjes die je moet weten!

Meld je aan voor ons nieuwsbrief

ABONNEER EN KRIJG 20% KORTING OP JE VOLGENDE BESTELLING! AANBIEDING EINDIGT SNEL - MIS HET NIET!

Lees ons privacybeleid voor meer informatie.