Trustpilot

Gratis verzending vanaf 40,00- bestel nu!

Wat is een BPA vrije waterfles?

Wat is een BPA vrije waterfles?

In een wereld waar gezondheid en duurzaamheid steeds belangrijker worden, komt de vraag naar veilige en milieuvriendelijke drinkopties steeds vaker naar voren. Bij Keen Bottle begrijpen we deze zorgen en streven we ernaar om niet alleen te voldoen aan de behoefte aan hydratatie, maar ook om dit op de meest verantwoorde manier te doen. In dit licht werpen we een blik op een essentieel onderwerp: BPA-vrije waterflessen. Wat maakt een waterfles BPA-vrij, waarom is dit belangrijk, en hoe kan het kiezen voor dergelijke producten niet alleen uw gezondheid verbeteren, maar ook een positieve impact hebben op onze planeet? Laten we deze vragen ontrafelen en ontdekken waarom een BPA-vrije waterfles van Keen Bottle de slimme keuze is voor uw dagelijkse hydratatiebehoeften.

Wat is BPA?

BPA staat voor Bisfenol A, een chemische stof die vaak wordt gebruikt om plastic hard en stevig te maken. Je vindt het in veel dingen, zoals waterflessen, voedselverpakkingen en zelfs in sommige speeltjes. Maar er is een probleem: wanneer BPA uit het plastic komt en in ons eten of drinken terechtkomt, kan het niet zo goed zijn voor onze gezondheid. Sommige onderzoeken zeggen dat BPA ons lichaam op een gekke manier kan beïnvloeden, zoals door onze hormonen in de war te sturen. Daarom kiezen veel mensen en bedrijven nu voor BPA-vrije producten, wat betekent dat die producten zijn gemaakt zonder BPA, zodat ze veiliger zijn om te gebruiken.

Hoe kan ik BPA vermijden?

Om BPA te vermijden, kun je een paar simpele stappen volgen. Hier zijn wat tips:

  1. Kies voor BPA-vrij: Kijk bij het kopen van plastic producten zoals waterflessen, voedselcontainers en babyflessen of er op staat dat ze BPA-vrij zijn. Dit is vaak duidelijk aangegeven op het etiket.
  2. Gebruik alternatieven voor plastic: Glas, roestvrij staal, en keramiek zijn goede opties die geen BPA bevatten. Voor het bewaren van voedsel zijn glazen containers met deksels een veilige keuze.
  3. Vermijd conservenblikken: Veel blikken zijn aan de binnenkant bedekt met een laagje dat BPA bevat. Zoek naar merken die expliciet vermelden dat ze geen BPA gebruiken, of kies voor vers of bevroren voedsel.
  4. Wees voorzichtig met kassabonnetjes: Sommige kassabonnetjes zijn bedrukt met inkt die BPA bevat. Probeer ze niet te veel aan te raken en was je handen nadat je ze hebt vastgepakt.
  5. Verhit geen plastic: Als je plastic moet gebruiken, zorg er dan voor dat je het niet verhit, bijvoorbeeld door het in de magnetron te doen of er kokend water overheen te gieten. Warmte kan ervoor zorgen dat BPA sneller uit het plastic lekt.
  6. Recyle slim: Let op de recyclingcodes op plastic producten. Vermijd vooral producten met de code 3 of 7, tenzij ze duidelijk gelabeld zijn als BPA-vrij, want deze kunnen BPA bevatten.

Door deze stappen te volgen, kun je de blootstelling aan BPA verminderen en een gezondere leefomgeving voor jezelf en je gezin creëren.

Wat doet BPA met mijn gezondheid?

BPA, of Bisfenol A, is een chemische stof die gebruikt wordt in de productie van sommige plastics en harsen. Het is te vinden in veel alledaagse voorwerpen zoals waterflessen, voedselverpakkingen, en soms zelfs in de binnenkant van blikjes met eten of drinken. Er zijn zorgen over de invloed van BPA op de gezondheid omdat het kan ‘lekken’ uit de verpakkingen in het eten of drinken, en zo in ons lichaam terechtkomen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft gesuggereerd dat BPA kan werken als een endocriene disruptor, wat betekent dat het de normale werking van hormonen in het lichaam kan verstoren. Hier zijn enkele potentiële gezondheidseffecten die in verband zijn gebracht met blootstelling aan BPA:

  • Hormoonontregeling: BPA kan de werking van oestrogeen nabootsen, een hormoon dat belangrijke rollen speelt in het menselijk lichaam. Dit kan leiden tot potentiële veranderingen in de groei, het reproductieve systeem, en de stofwisseling.
  • Effecten op het gedrag: Sommige studies suggereren dat blootstelling aan BPA invloed kan hebben op het gedrag van kinderen, zoals toegenomen angst, hyperactiviteit, en een verstoorde leerprestatie.
  • Risico op obesitas: Er zijn aanwijzingen dat BPA de vetstofwisseling kan beïnvloeden en bij kan dragen aan de ontwikkeling van obesitas.
  • Hartproblemen: Hogere niveaus van BPA in het lichaam zijn geassocieerd met een verhoogd risico op hartziekten bij volwassenen.
  • Effecten op de vruchtbaarheid: Zowel bij mannen als vrouwen kan blootstelling aan BPA de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden, door onder andere de kwaliteit van sperma en eicellen te verminderen.

Ondanks deze potentiële risico’s is het belangrijk op te merken dat de wetenschappelijke gemeenschap nog steeds onderzoek doet naar de exacte effecten van BPA op de menselijke gezondheid en dat de meningen over de ernst van deze risico’s uiteenlopen. Overheden en gezondheidsorganisaties wereldwijd hebben richtlijnen en regelgeving opgesteld om de blootstelling aan BPA te minimaliseren, vooral bij kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen en kinderen.

De verschillen en overeenkomsten tussen biobased plastic, biodegradeerbaar plastic en bioplastic

Plastic is overal om ons heen, maar niet al het plastic is hetzelfde. Er zijn speciale soorten plastic die een beetje vriendelijker zijn voor onze planeet. Laten we kijken naar drie soorten: biobased plastic, biodegradeerbaar plastic, en bioplastic.

Biobased plastic is gemaakt van dingen die groeien, zoals planten (mais of suikerriet bijvoorbeeld), in plaats van olie, wat we gebruiken voor gewoon plastic. Dit is cool omdat we planten opnieuw kunnen laten groeien, maar olie is een dag op.

Biodegradeerbaar plastic kan door de natuur worden afgebroken. Dit betekent dat het niet voor altijd in het milieu blijft rondhangen zoals normaal plastic. Maar let op: soms heeft het speciale omstandigheden nodig om af te breken, zoals de juiste temperatuur en vochtigheid.

Bioplastic is een algemene term die kan betekenen dat het plastic biobased is, biodegradeerbaar, of beide. Dus, bioplastic is eigenlijk een verzamelnaam voor plastic dat op een bepaalde manier beter is voor de natuur.

Overeenkomsten:

  • Zowel biobased als biodegradeerbaar plastic (en dus sommige bioplastics) zijn beter voor het milieu dan traditioneel plastic omdat ze kunnen helpen bij het verminderen van afval en het gebruik van fossiele brandstoffen (zoals olie).
    Ze worden gezien als stappen richting duurzamer leven.
    Verschillen:
  • Biobased plastic gaat over waar het materiaal vandaan komt (planten vs. olie), terwijl biodegradeerbaar plastic gaat over wat er aan het einde van zijn leven gebeurt (het kan afbreken).
    Niet al het biobased plastic is biodegradeerbaar, en niet al het biodegradeerbaar plastic is gemaakt van biobased materialen.

    Door deze verschillende soorten plastic te gebruiken, proberen we minder afhankelijk te zijn van olie en ons afvalprobleem op te lossen. Maar het is belangrijk om te onthouden dat het verminderen van ons gebruik van alle soorten plastic nog steeds de beste optie is voor de planeet.

Op zoek naar een duurzame BPA vrije waterfles?

Zoek je een milieuvriendelijke, BPA-vrije waterfles? Keen Bottle heeft precies wat je nodig hebt! Ontdek onze selectie van (gepersonaliseerde) roestvrijstalen flessen zonder BPA of plastic, evenals onze stijlvolle thermosflessen. Op zoek naar een sportfles? Neem een kijkje in onze webshop. Onze producten worden gemaakt met minder schaarse fossiele bronnen en meer hernieuwbare grondstoffen zoals suikerriet, dat tijdens de groei CO2 absorbeert en zo de uitstoot van broeikasgassen vermindert. Alle gebruikte materialen zijn veilig voor contact met voedsel en volledig recycleerbaar.

Meld je aan voor ons nieuwsbrief

ABONNEER EN KRIJG 20% KORTING OP JE VOLGENDE BESTELLING! AANBIEDING EINDIGT SNEL - MIS HET NIET!

Lees ons privacybeleid voor meer informatie.